Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Regionaal ontwikkelcentrum voor  lokale energietransitie
vanuit gebruikersperspectief

Samenwerkingsverband
energiecoöperaties en energiecollectieven in het Gooi

Regionaal netwerk van lokale energiecoaches

Een energiecoach werkt vanuit een lokale energiecoöperatie in een lokaal team. Regionaal worden voor alle energiecoaches in het Gooi basistrainingen en bijscholingen georganiseerd. Wilt u zich inzetten als energiecoach? Meldt u aan via het aanmeldformulier en neem in de gemeente waar u woont ook contact op met de lokale energiecoöperatie 

Basistraining energiecoaches volgen?
Zie programma basistraining

De volgende basistraining is woensdag 6 - 13- 20 -27 november 2019 middag (13-17 uur) of avond (18.30-22.00 uur).  Locatie regiokantoor Burgemeester de Bordesstraat 80 1404GZ Bussum. 

Na aanmelding voor de energiecoachtraining volgt een intakegesprek met de lokale energiecooperatie.

Bijscholing/netwerkbijeenkomst 

Maandagavond  4 november 2019 van 19.30-22.00 uur is de volgende netwerkbijeenkomst/bijscholing van energiecoaches. 
Locatie regiokantoor Burgemeester de Bordesstraat 80 1404GZ Bussum. 

Velden gemarkeerd met * zijn vereist.

Energiecoach 

Een energiecoach is een betrokken bewoner, een ervaringsdeskundige of vrijwillige professional, die beschikbaar is voor (gratis) gesprekken met bewoners over de mogelijkheden voor energiebesparing aan de woning. Energiecoaches denken mee met bewoners en helpen bewoners om de stappen die nodig zijn goed in beeld te krijgen. Bewoners  kunnen een gesprek aanvragen. Vaak worden afspraken met energiecoaches gemaakt na een informatieavond over energiebesparing, een buurtactie, een straatgesprek of via andere bewoners. 

Energiecoaches hebben een belangrijke rol in de energietransitie vanuit de gebruiker/bewoner. De (gratis) gesprekken met gebruikers zijn van onschatbare waarde. 
Essentieel is dat energiecoaches wel verantwoordelijk zijn voor de kwaliteit van het gesprek en vanuit eigen kennis en ervaring meedenken met de bewoner, met de bewoner maatregelen kan verkennen, maar geen professionele verantwoordelijkheid hebben voor de maatregelen die nodig zijn. Daarvoor kan een bewoner terecht bij de bedrijven of een betaalde energieadviseur. De energiecoach helpt de bewoner/gebruiker om met een energiebesparingsplan voor het eigen huis aan de slag te gaan en enigszins voorbereid te zijn op de stappen die nodig zijn voor het verduurzamen van de eigen woning en het samenwerken met bedrijven. 

Informatie energiecoach

Trainingsboek van Hoom voor energiecoaches (Robert Tersmette, basistraining Hoom),

Presentatie Energieke gesprekken (Laura Schouw, basistraining Hoom) 

Het weetjesboek van de energiecoach (Erik de Lange)

Checkclist eigen woning voor bewoners (blanco naar voorbeeld Wijdemeren). 

Bewoners kunnen voor een meer specialistisch advies terecht bij een professionele energieadviseur of een offerte aanvragen bij een bedrijf.

Hierbij aansluitend zijn we regionaal bezig om als vervolg op de energiecoachgesprekken Energie Thuis Bijeenkomsten te ontwikkelen. 

Daarbij gaan we ook experimenteren met het Hoomdossier (een tool van coöperatie Hoom) voor het werken aan een energiebesparingsplan en de uitvoering daarvan.