Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Regionaal ontwikkelcentrum voor  lokale energietransitie
vanuit gebruikersperspectief

Samenwerkingsverband
energiecoöperaties en energiecollectieven in het Gooi

Aanmelding regionaal netwerk van lokale energiecoaches

Wilt u zich inzetten als energiecoach? Meldt u aan met onderstaand formulier en neem ook contact op met de lokale energiecoöperatie in de gemeente waar u woont. 

Wilt u de basistraining volgen?

De volgende basistraining is woensdag 25 sept - 2 okt - 9okt - 16 okt 2019 middag of avond
Zie programma basistraining 
U kunt zich aanmelden via onderstaand formulier. 

Velden gemarkeerd met * zijn vereist.

Energiecoach 

Een energiecoach is een betrokken bewoner, een ervaringsdeskundige of vrijwillige professional, die beschikbaar is voor (gratis) gesprekken met bewoners over de mogelijkheden voor energiebesparing aan de woning. Energiecoaches denken mee met bewoners en helpen bewoners om de stappen die nodig zijn goed in beeld te krijgen. Bewoners  kunnen een gesprek aanvragen. Vaak worden afspraken met energiecoaches gemaakt na een informatieavond over energiebesparing. 

Energiecoaches hebben een belangrijke rol in de energietransitie vanuit de gebruiker/bewoner. De (gratis) gesprekken met gebruikers zijn van onschatbare waarde. 
Essentieel is dat energiecoaches wel verantwoordelijk zijn voor de kwaliteit van het gesprek en vanuit eigen kennis en ervaring meedenken met de bewoner, maar geen professionele verantwoordelijkheid hebben voor de technische inhoud van het gesprek. De energiecoach helpt de bewoner/gebruiker om met een energiebesparingsplan voor het eigen huis aan de slag te gaan en enigszins voorbereid te zijn op de rol van klant in de energietransitie. 

Zie ter informatie het trainingsboek van Hoom voor energiecoaches (Robert Tersmette, basistraining Hoom), de presentatie Energieke gesprekken (Laura Schouw, basistraining Hoom) het weetjesboek van de energiecoach (Erik de Lange) en de checkclist eigen woning voor bewoners (voorbeeld Wijdemeren).
Bewoners kunnen voor een meer specialistisch advies terecht bij een professionele energieadviseur of een offerte aanvragen bij een bedrijf.

Hierbij aansluitend zijn we regionaal bezig om als vervolg op de energiecoachgesprekken Energie Thuis Bijeenkomsten te ontwikkelen. 

Daarbij gaan we ook experimenteren met het Hoomdossier (een tool van coöperatie Hoom) voor het werken aan een energiebesparingsplan en de uitvoering daarvan.